صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:اگر شخص مکلف در روز یوم الشک قصد افطار کند و مفطر را بخورد و سپس از ورود به ماه مبارک آگاه شود دو حالت دارد: حالت اول: اگر قبل از زوال از ورود به ماه آگاه شود و مفطر را خورده باشد، آیا امساک باقیمانده روز بر او واجب است؟ آیا امساک را وجوباً انجام دهد یا بنا بر احتیاط واجب یا احتیاط مستحب؟ حالت دوم: اگر بعد از زوال از ورود به ماه آگاه شود و مفطر را خورده باشد، آیا امساک باقیمانده روز بر او واجب است؟ آیا امساک را وجوباً انجام دهد یا بنا بر احتیاط واجب یا احتیاط مستحب؟
پاسخ:بسمه سبحانه: در فرض سؤال، در حالت اول باقیمانده روز را بنابر احتیاط استحبابی امساک می-کند و روزه برای او محاسبه نمی شود. در حالت دوم امساک استحبابی است و روزه برای او محاسبه نمی شود. فقط در هر دوحالت، باید قضای روزه را به جا آورد. والله العالم.
پرسش:آیا هلال با تکیه بر محاسبات نجومی اثبات می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه: محاسبات فلکی به تنهایی دلیل شرعی به شمار نمی رود، اما اگر باعث علم قطعی شود، عمل به علم واجب است. والله العالم.
پرسش:آیا هلال با دیدن با چشم مسلح و تلسکوپ ثابت می شود؟ یا فقط باید با چشم غیر مسلح باشد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: جایز است که محل هلال با دستگاه مشخص گردد و پس از آن با چشم غیر مسلح دیده شود. در این حال احکام شرعی ثابت می شود. والله العالم.
پرسش:آیا استهلال در ابتدای ماه ها واجب است یا مستحب؟
پاسخ:بسمه سبحانه: مستحب است و واجب نیست. بله اگر شناخت ابتدای ماه مبارک رمضان و اول ماه شوال و همچنین شهر ذی الحجة برای کسانی که موظف به ادای حج هستند، منوط به استهلال شخص باشد، این کار برای کسانی که توانایی این کار را دارند واجب می شود. والله العالم.
پرسش:حکم روزه گرفتن در یوم الشک (30 شعبان) چیست؟ حکم کسی که عمدا و با اعتماد به تقویم هجری یا رسانه های وابسته به برخی از هیئت ها این کار را کرده چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: هیچ تکلیفی بر عهده او نیست. اما اگر ثابت شود که آن روز ماه رمضان بوده تنها قضا بر او واجب است. والله العالم.
پرسش:اگر کسی یوم الشک را روزه بگیرد به این اعتقاد که ماه رمضان است و سپس مشخص شود که آن روز ماه مبارک رمضان نبوده حکم آن چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: باید نیت خود را به روزه ماه شعبان تغییر دهد مگر این که تعداد روزهای ماه شعبان یعنی 30 روز آن کامل شده باشد یا با یکی از راه های معتبر، برای او ثابت شود که آن روز ماه رمضان بوده است. والله العالم.
پرسش:اگر شخصی در یوم الشک – بین ماه شعبان و ماه رمضان - افطار کرد و قبل یا بعد از زوال دانست که آن روز، ماه مبارک رمضان بوده، حکم آن چیست؟ آیا اگر مفطری را مرتکب شده باشد یا خیر حکم آن فرق می کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر مفطری را مرتکب نشده است باید روزه را تمام کند و روزه ماه رمضان برای او حساب می شود. اما اگر مرتکب مفطری شده باشد باید امساک کند و فقط قضای آن را به جا آورد. والله العالم.
پرسش:اگر شخصی بر فرض تحقق امر محتمل الوقوع افطار کند یا به همین نیت نماز خود را قطع کند، آیا به روزه و نماز او آسیبی می رسد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: چنین کاری برای او جایز نیست. اگر این کار را کرد عمداً افطار کرده و اگر در ماه مبارک رمضان باشد باید قضای روزه را بجا آورد و کفاره بدهد. اما نماز را باید از اول بخواند. والله العالم.
پرسش:کسی که روزه ای نذر کرده باشد و آن را شروع کند سپس نیت خود را مختل کند (قصد قطع روزه را بکند) اما پشیمان شود و به نیت خود بازگردد و مفطری را تناول نکند، حکم روزه او چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: روزه او باطل است و کفاره خلف نذر بر او واجب می شود. والله العالم.
پرسش:در کشوری که خورشید از آن غروب می کند یا روز در آن بیش از بیست ساعت در روز است، روزه دار چه زمانی امساک و چه زمانی افطار کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه: هنگامی که خورشید طلوع کند بر اساس اصول عمومی باید امساک کرد. هنگامی که رشته سپید صبح از رشته سیاه شب برای شما آشکار می شود تا آمدن شب حال روز یا شب هر مدتی که طول بکشد. اگر به دلیل طولانی بودن روز از گرفتن روزه ناتوان بود می تواند مسافرت کند تا خود را راحت و افطار کند. اما مناطقی که خورشید در آن ها طلوع نمی کند اما نور آن ظاهر می شود و مردم بومی آن منطقه با آن نور رفتاری مانند رفتار ما با روز دارند، آن ساعت به عنوان ابتدا و انتهای روز تعیین می گردد. اگر در منطقه ای باشد که شب و روز به صورت واضح از هم تمییز داده نمی شوند، مسلمان باید در آن مناطق سکونت نکند حتی در ایام ماه مبارک رمضان. والله العالم.
قبلی
1
2
3
4
بعدی