صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:آیا اسلام شهادت دو نفر عادل را برای رؤیت هلال معتبر می شمارد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: غیر مسلمان عدالت ندارد و و شرایط عدالت از جمله ایمان و تقوا و ... باید فراهم باشد. والله العالم.
پرسش:با توجه به این که زن و مرد همه باهم برای رؤیت هلال خارج میشوند آیا با این وجود، اگر زنان در بین مدعیان رؤیت هلال بودند باز هم رؤیت هلال ثابت می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه: پاسخ پیشتر معلوم شد. اضافه این که اگر تنها بین زنان شایع شد، رؤیت هلال را ثابت نمی کند. والله العالم.
پرسش:اگر انسان از طریق شهادت برخی از منجمان مطمئن شد که ابتدای ماه است، آیا رؤیت ماه ثابت می شود و به احکام آن باید عمل کرد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر اطمینان حاصل کند و به حضرت ابو الفضل العباس (علیه السلام) قسم یاد کند، ترتیب آثار ابتدای ماه بر او واجب می گردد؛ زیرا اطمینان و قطعیت برای هر انسان عاقلی حجت است. اما نظر و گفته منجم، به مجرد این که او فلک شناس و منجم است، اعتماد به آن جایز نیست؛ زیرا شرع از این کار منع و نهی کرده است.
پرسش:اگر افزایش قدرت فهم، کنترل و دقتِ زنان را در نظر بگیریم به گونه ای که امروزه در بسیاری از زمینه های پژوهشی در جامعه از آن استفاده می شود، آیا باز هم مانند سابق حکم عدم اعتماد به رؤیت هلال توسط زنان باقی خواهد ماند یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه: این حکم تعبدی محض است و تغیر نخواهد کرد. بله اگر زن ببیند و کاملاً قانع شود یا اطمینان حاصل کند باید به وظیفه خود هنگام ثبوت هلال عمل کند. والله العالم.
پرسش:آیا می توان با تمسک به اطلاق روایت رؤیت هلال و شواهد و مدارک و وحدت شب قدر و وحدت عید (در قنوت نماز عید) و دعای سمات و ... و علاوه بر آن با استناد به علم جدید که معتقد است که اگر هلال از محاق خارج شود، می توان آن را در کمتر از نه ساعت در بسیاری از جاهای کره زمین با افق های مختلف دید، آیا می توان رؤیت هلال را به بخش های بسیار زیادی از کره زمین تعمیم داد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بدان فرزندم! ماه هنگامی که از مقابل خورشید خارج شود و از پرتو عمودی آن دور گردد هلال به معنای لغوی شکل متولد می شود. اما هلال به معنای علمی به مجرد حرکت خط نیمه ماه از خط نیمه خورشید یا به دیگر سخن بعد از حرکت دایره ماه از طرف غرب خورشید و خروج آن از دایره شرقی افق خورشید متولد می شود. اما اگر رؤیت هلال محقق نشود، همه آنچه گفتیم هم کفایت نمی کند. شواهد نشان داده وجوب ترتیب اثر برای ابتدای ماه را زمانی می توان قطعی دانست که ما با خورشید به اندازه ای اختلاف داشته باشند که بتوان آن را دید. اگر اینگونه شد، ابتدای ماه رسیده است. این حکم محدود به یک منطقه خاص یا مناطق دیگر نیست. تقویم شمسی با حرکت خورشید در ارتباط است و در همه دنیا یکسان است. تاریخ قمری نیز با حرکت ماه به شکلی که به آن اشاره کردیم مرتبط است، ماه یکی است و تاریخ قمری نیز یکسان است. والله العالم.
پرسش:اگر دو نفر عادل به رؤیت هلال شهادت دادند اما حاکم حکم به ثبوت رؤیت هلال نداد، وظیفه مردم چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر شهادت، اطمینان بخش باشد عمل به آن واجب است. والله العالم.
پرسش:اگر شخصی هلال را دید اما حاکم شرع به اثبات رؤیت آن حکم نکرد حکم وی چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه: اگر قانع به ثبوت هلال شده باشد، باید به اقتضای آن چیزی که با چشم خود دیده پایبند باشد. معصوم علیه السلام می فرماید: با رؤیت هلال روزه بگیر و با رؤیت هلال افطار کن. همچنین هر کس که به رؤیت هلال قانع و مطمئن شده باید به اقتضای رؤیت خود عمل کند. والله العالم.
پرسش:اگر شخصی در مکه مکرمه بود و هلال ماه مبارک رمضان در آنجا رؤیت شد و وی روزه گرفت و در میانه ماه رمضان به وطن خود بازگشت؛ آیا با علم به این که با محاسبه وطن خود قطعا 31 روز روزه می گیرد، باید ماه رمضان را با محاسبه وطن خود روزه بگیرد یا با محاسبه مکه مکرمه؟
پاسخ:بسمه سبحانه: سؤال شما مبتنی بر اعتقاد به تعدد افق است و این قول بر خلاف قول مختار است. به اقتضای ادله وحدت افق صحیح است. اگر رؤیت هلال در منطقه ای از جهان ثابت شد، حکم آن برای همه نقاط زمین اجرا می شود. بنابراین، آنچه شما تصور می کنید محقق نمی شود. خداوند ما را به راه درست هدایت کند. والله العالم.
پرسش:فتوای شما در بارة حلول عید فطر و قربان چیست؟ آیا می توانم هر زمانی که هلال را دیدم، عید بگیرم؟ یا باید تابع اعلام حضرتعالی باشم؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر هلال ماه را رؤیت کردید عید بگیرید و اگر رؤیت نکردید به ما مراجعه کنید ما به شما اطلاع می دهیم. والله الموفق.
پرسش:آیا رؤیت هلال با چشم غیر مسلح کفایت می¬کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. تعیین مکان هلال با دستگاه جایز است و پس از آن با چشم غیر مسلح دیده می شود در این حالت احکام شرعی ثابت می شود. والله العالم.
قبلی
1
2
3
4
بعدی