صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:مدت زمان زیادی بسیاری از منابع شیعه و سنی را دربارة موضوع وجود خلل در تقویم هجری –هجری مقوم و هجری غیر مقوم- مطالعه کردم و توانستم با بسیاری از کسانی که این موضع برایشان مهم بود، در کانادا، لبنان، مصر، سوریه و ... و همچنین بسیاری از فقهای مذهب شیعه تماس بگیرم. همه معتقد بودند که این تقویم خلل دارد. بر خلاف تقویمی که در عصر رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم تا زمان شهادت امیر المؤمنین علی علیه السلام وجود داشته، این تقویم از چارچوب اسلام خارج شده و موسم های حج، ماه رمضان و اعیاد و ماه¬ها به ویژه موضوع گردش ماه¬های قمری در طول فصل¬ها منظم نیستند. پس از شهادت حضرت علیه السلام، این تقویم با تقویم اموی که معیار شروع آن تولد معاویه بود، عوض شد و به دروغ به مبعث شریف نبوی نسبت داده شد. بسیاری از متون صحیفه سجادیه را مطالعه کردم که بر تغییر این تقویم تأکید دارد. در سیرة اهل بیت علیهم السلام کم بودن تعداد حج های ایشان را مطالعه کردم. مردم نیز تا زمانی که ائمه اهل البیت علیهم السلام اقدام به حج نمی کردند حج خود را به جا نمی آوردند. بنا بر این تقویم دارای خلل است. از بسیاری از پژوهش ها و کتب آگاه شدم که بر خلل این تقویم دلالت می کند. از طریق آیات قرآنی نیز ثابت می شود که ماه ها بر اساس نامگذاری آن ها ثابت هستند به جز تغییر کوچکی که به سبب اضافه کردن ماه تعدیل نسیء ایجاد شده و به اشتباه گفته شده که از طرف حضرت رسول صلی الله علیه و آله حرام شده است. به صراحت می گویم که من باور نمی کنم که علما و حوزه¬های علمیه ما روزه خود را با عامه می گیرند. به اعتقاد من ایشان روزه خود را در وقت صحیح خود یعنی پاییز که مصادف با ماه ایلول است، می گیرند. اما چه کسی مسؤولیت گمراهی مردم را به عهده می گیرد؟ چه کسی بار سنگین این گمراهی را به دوش می کشد؟ اگر مانع آن وحدت اسلامی است ما چنین وحدتی که دین ما را نابود می کند نمی خواهیم. ما حقیقت را می خواهیم و هیچ کسی برای بازگو کردن حقیقت شایسته تر از شما نیست؛ زیرا علی رغم این که ما با موضوع (به گردن عالم انداختن و جان سالم به در بردن) که در سطح جاهلان است، مخالف هستیم؛ اما خودمان و دینمان تسلیم شماست.
پاسخ:بسمه سبحانه. به تواتر ثابت شده که از ابتدای ظهور اسلام ماه های هجری همانی بوده که اکنون معروف و مشهور هستند. تشکیک در این تقویم صحیح نیست. کسی که روزه ماه مبارک رمضان را بر اساس این تقویم ترک کند مرتکب فعل حرام شده و کسی که در غیر از ماه مبارک رمضان به جای این ماه روزه بگیرد نیز مرتکب فعل حرام شده است؛ زیرا این کار بدعت به شمار می رود. همچنین حج و اعمال و اجب و مستحب دیگر نیز در همین حکم هستند. والله العالم.
پرسش:آیا رؤیت هلال در صورت وجود تطویق ثابت می شود یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه. از راه های اثبات هلال مطوق بودن آن است (یعنی هنگامی که خط سفیدی از نور از یکی از دو طرف هلال به سمت دیگر کشیده شده و به همراه آن یک دایره کامل تشکیل می دهد). این حالت نشانة این است که هلال متعلق به شب قبل بوده است. والله العالم.
پرسش:در خصوص رؤیت هلال آیا حضرتعالی معتقد به وحدت افق هستید یا تعدد افق؟ و آیا حضرتعالی معتقد به رؤیت هلال با چشم مسلح هستید یا رؤیت با چشم غیر مسلح؟
پاسخ:بسمه سبحانه. حضرت آیت الله العظمی شیخ بشیر النجفی دام ظله معتقد به رؤیت جهانی هلال هستند. به این معنی که اگر هلال در یکی از کشورهای جهان دیده شد، حکم آن در همه کشورهای جهان اثبات شده است. بنابر این به رؤیت هلال با چشم مسلح و تقویم و ... اعتقاد ندارد و چشم غیر مسلح را معتبر می داند. والله العالم.
پرسش:آیا ایران، عراق و جمهوری آذربایجان وحدت افق دارند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بنده معتقد هستم اگر هلال در منطقه ای رؤیت شود، حکم آن برای همه جهان جاری می شود. والله العالم.
پرسش:منظور از اتحاد افق چیست؟
پاسخ:بسمه سبحانه. منظور از این عبارت این است که رؤیت هلال در منطقه ای از جهان برای ثبوت رؤیت هلال در همة جهان یا بنا به برخی آراء برای برخی از مناطق جهان کفایت کند. والله العالم.
پرسش:اگر حاکم شرع حکم دهد که از نظر وی اول ماه ثابت شده است. آیا در این صورت بر همه واجب است که از ایشان تبعیت و به حکمشان عمل کنند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. حکم حاکم شرع برای همه قابل اجراست؛ حتی برای مجتهدان هم پایة ایشان. اگر ثبوت رؤیت هلال از طریق معتبر را اعلام کند، در این صورت رؤیت هلال برای کسانی که با ثبوت آن نزد حاکم شرع متقاعد می شوند، ثابت شده است. والله العالم.
پرسش:در روز بیست و نهم ماه مبارک رمضان حدود نیم ساعت یا یک ساعت قبل از اذان مغرب هلال را رؤیت کردم. با توجه به این که هلال عید را دیده ام، آیا باید روزه خود را کامل کنم یا بر من واجب است که روزه خود را افطار کنم؟
پاسخ:بسمه سبحانه. افطار قبل از رسیدن وقت افطار برای شما جایز نیست. وقت افطار زوال قرمزی مشرق از دایره نصف النهار به سمت مغرب است. والله العالم.
پرسش:می خواهیم مبناي فقهي حضرت آیت الله العظمی شیخ بشیر النجفی دام ظله را در بارة رؤیت هلال بدانیم تا نظر ایشان را به موضوع پیش بینی رؤیت هلال نزد مراجع شیعه اضافه کنیم. 1.ایشان معتقد به وحدت افق هستند یا تعدد افق؟ 2.آیا ایشان اعتقاد دارند رؤیت هلال با تلسکوپ کفایت می کند؟ 3.آیا ایشان بر این باور هستند که محاسبات نجومی برای اثبات هلال کافی است؟
پاسخ:ج1/ بسمه سبحانه. ایشان معتقد به وحدت افق هستند. والله العالم. ج2/ بسمه سبحانه. تعیین مکان هلال با دستگاه جایز است و پس از آن با چشم غیر مسلح دیده می-شود در این حالت احکام شرعی ثابت می¬شود. والله العالم. ج3/ بسمه سبحانه. محاسبات نجومی به تنهایی دلیل شرعی برای رؤیت هلال نیست؛ اما اگر باعث علم قطعی شود عمل به آن واجب است.
قبلی
1
2
3
4
بعدی