صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:واضح است كه خداوند متعال عادل است. اعتقاد به این موضوع از ضروریات است؛ اما ما چند سؤال داریم که از شما خواهشمندیم درباره این مسأله توضیحاتی ارائه فرمایید. برخی از مردم در محیطی پایبند به دین به دنیا می آیند و فرصت بسیار بزرگی دارند که به دین پایبند باشند. عده ای نیز در محیطی فاسد به دنیا می آیند و فرصت پایبندی آنان به دین یا به دلیل ضعف آگاهی دینی و یا به دلیل قدرت تأثیر فاسدان بر آن ها، کمتر است. س1: آیا خداوند هر دو گروه را به یک میزان محاسبه خواهد کرد؟ آیا این عادلانه است؟ س2: اگر خداوند هر دو گروه را به شکل متفاوت محاسبه خواهد کرد، خواهش می کنیم این تفاوت را بیان بفرمایید؟ س3: آیا خداوند بعد از مرگ، به گروه دوم فرصت دیگری برای جبران اختلاف فرصتهایی که نسبت به گروه اول در دنیا داشته اند، قرار خواهد داد؟
پاسخ:ج1/ بسمه سبحانه: خداوند سبحان هر مکلفی را بر حسب توان طاعت و معصیت او محاسبه می کند. همانطور که واضح است، شایسته نیست محاسبه کسی که در میان خیر و خوبی زندگی کرده مانند محاسبه کسی باشد که در میان شر و بدی زندگی خود را سپری کرده است. والله العالم. ج2/ بسمه سبحانه: این تفاوت بر اثر تفاوت محیط، نسب و خانواده است. خداوند بندگان خود را با شرایط خاصی آزمایش می کند و بر اساس شرایط و محیط آن ها به آنان ثواب خواهد داد. به پاسخ قبلی مراجعه کنید. والله العالم. ج3/ بسمه سبحانه: در برخی روایات نقل شده که اگر دعوت و تبلیغ اسلامی به کسی نرسد، یا به دلیل ضعف در عقل یا ... نتواند این دعوت و تبلیغ را درک کند، در روز قیامت فرصتی به او اعطا خواهد شد تا با اراده خالص خویش خوب و بد وصلاح و فساد را تشخیص و انتخاب کنند. والله العالم.
پرسش:گفته می شود که اسلام، انسان را مجبور به انتخاب دین نمی کند. بر این اساس چرا بر علیه کفار اعلام جنگ کرده است؟ آیا این کار برای گرویدن آنان به اسلام با قدرت شمشیر بوده است؟
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم! بدان که خداوند سبحان فرموده: (لا اکراه فی الدین). معنای این سخن –وخداوند از معنای آن آگاه تر است- این است که دین، اعتقاد قلبی است و اعتقاد قلبی تنها از راه اقناع حاصل می شود. نمی توان هیچکس را به اعتقاد قلبی به چیزی مجبور کرد؛ بلکه می توان فقط به افعال خارجی مانند گفتار و کردار و حرکت و سکون مجبور کرد. فرزندم! معنای این که شنیدید انسان مجبور به انتخاب دین نیست، همان چیزی است که توضیح دادیم. اما چرا اسلام ما را به اجرای شریعت و پیاده سازی آن برای تمام بشریت امر می کند؟ زیرا خداوند بشر را خلق کرده و مانند هر قانون وضع شده ای برای اداره یک دولت در هر ملتی، قانونی را برای آنها وضع نموده است. پس از تصویب قانون، همه مجبور به اجرای آن هستند. خداوند نیز بشر را خلق کرده و برای آن قانونی وضع نموده است. این قانون صحیح تر از هر قانون بشری است؛ زیرا از طرف خالق بشر و کسی است که به همه چیز عالِم است. بنابراین اجرای این قانون برای هر کسی که تحت قدرت تکوینی خداوند سبحان است، واجب می شود. والله الهادی و هو العالم.
پرسش:اگر عذاب بر روستا یا سرزمینی نازل شود خشک و تر و مؤمن و ظالم را شامل شود حتی اگر در بین آنان افرادی باشند که امر به معروف و نهی از منکر می کنند. مانند قتل ها و ترورهای کور و انفجارهایی که مؤمن و فاسق در آن قربانی می شوند. آیا این موضوع به طور کامل در چارچوب عدالت خداوند متعال می گنجد؟
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم! بدان که اگر بر اثر گناه گنهکاران مصیبتی نازل شود، در بیشتر موارد عمومی خواهد بود و شامل مؤمنان و غیر مؤمنان نیز می شود. اما مصیبت وارد شده به مؤمن اگر معصوم نباشد، بهانه ای برای ارتقای درجات وی نزد خداوند از طریق بخشش گناهانش خواهد بود. اما فاسق گاهی مستحق این مجازات است و این عذاب جبران گناهانش را خواهد کرد. اما اگر مستحق این عذاب نباشد و در عین حال دارای عقیده سالمی باشد، موجب ارتقای درجات او خواهد بود. حال، فاسقی که دارای عقیده سالمی نیست، عذاب یا مصیبتی که بر او وارد می شود باعث تخفیف عذابِ گناهانش در روز قیامت خواهد بود. از آنچه گفته شد، آشکار می شود که هیچ شک و خللی در عدل الهی نیست ان شاء الله. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:امام علیه السلام فرمودند: " به خدا سوگند من بر شما نمی ترسم جز از مرحله برزخ ". آیا در عالم برزخ شفاعت وجود دارد یا خیر؟
پاسخ:بسمه سبحانه: بله در روایات، مضامین وجود دارد که چه بسا بر وجود شفاعت در برزخ برای برخی افراد، نه برای همه، دلالت می کند.
پرسش:چرا خداوند فرشتگانی را بر شانه چپ و راست ما خلق کرده که اعمال ما را مکتوب می کنند؟ خداوندی که بر همه امور سمیع و علیم است، نیازی به این فرشتگان ندارد.
پاسخ:بسمه سبحانه: فرزندم! بدان که خداوند متعال همواره می خواهد همه امور تنها بر اساس نظم و ترتیب پیش رود. به همین دلیل فرشتگانی را برای تحقق این نظم و سیستم قرارداده است و در آن انسان به کسب حسنات و اجتناب از گناهان ترغیب و تشویق می شود. از جمله حکمت ها که بسیار زیاد هم هستند این که همه ما می دانیم خداوند متعال به همه رفتارهای ما در خلوت آگاه است، همانطوری که اگر در برابر مردم باشد از آن ها آگاه است. خداوند متعال بر همه چیز قادر و تواناست، با این وجود ما تلاش می کنیم که هنگام ارتکاب کار ناشایست، خود را از دیگران مخفی کنیم. خداوند نیز این فرشتگان را به عنوان شاهد بر اعمال و رفتار ما قرارداده است. والله العالم.
پرسش:حكم شرعي كسي كه به اصول زیر اعتقاد ندارد چیست؟ 1- کسی که اعتقاد دارد عدل صفت خداوند عزوجل است و یکی از اصول دین نیست. 2- معاد از اصول اعتقاد است.
پاسخ:ج1/ بسمه سبحانه: اعتقاد به این که خداوند متعال عادل است و ظلم نمی کند از اصول مذهب است و کسی که آن را انکار کند شیعه و از پیروان اهل بیت علیهم السلام نیست؛ هر چند که با فرض اعتقاد به توحید و نبوت و معاد، مسلمان باشد. والله الهادی وهو العالم. ج2/ بسمه سبحانه: کسی که معاد را انکار کند مسلمان نیست. معاد از اصول عقاید اسلامی به شمار می رود. والله الهادی.
قبلی
1
بعدی