صفحه اصلی
زندگینامه
خبرها
خبرهای مرجع عالیقدر
خبرهای دفتر
خبرهای نمایندگان و معتمدان
راهنمایی ها و رهنمودها
استفتائات
درس ها
درس های فقه
درس های اصول
درس های تفسیر
درس های اخلاق
تأليفات
بیانیه ها
پرسش:اگر انتقال خمس به شهر یا کشور دیگری مستلزم هزینة انتقال باشد و انتقال با اجازه حاکم یا دستور وی انجام شود، آیا این هزینه انتقال از مال خمس پرداخت می شود یا از اموال کسی که خمس را پرداخت کرده است؟ آیا واجب است کسی که خمس به گردن اوست، مبلغ خمس را به حاکم برساند هر چند مستلزم پرداخت هزینة انتقال از مالِ خود باشد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. اگر انتقال به دستور حاکم شرع باشد باید هزینه انتقال را به عهده بگیرد هر چند از همان مبلغ خمس باشد. اگر پرداخت کننده خمس پرداخت آن مبلغ را به عهده بگیرد مأجور خواهد بود. والله العالم.
پرسش:آیا درست است که خمس سود اموال در زمان رسول خدا صلی الله علیه وآله تنها در مورد خمس غنائم جنگی بوده است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. کلمه غنیمت در آیه شریفه در مفهوم لغوی به معنای مطلق سودِ مالی است چه در جنگ باشد و چه در غیر جنگ.. والله العالم.
پرسش:پدر من املاک و مزارع زیادی دارد و من وکیل وی هستم. پدرم قصد دارد خمس اموالش را پرداخت کند؛ اما مبلغ خمس اموال خود را به صورت نقد ندارد و از طرفی نمی خواهد املاک خود را با ضرر بفروشد. قصد دارد که یکی از املاک خود را که هم ارزش با مبلغ خمس مال اوست به جای پول نقد بدهد. حکم آن چیست؟ آیا شما وکیلی در شهر احساء دارید؟
پاسخ:بسمه سبحانه. پدر شما می تواند ملک خود را به عنوان خمس پرداخت کند. ما در شهر احساء وکیلانی داریم. یکی از آن ها شیخ علی الدهنین است. والله الموفق وهو العالم.
پرسش:اگر پدری بعد از این که خمس مالش را پرداخت کرد، این مال خمس داده شده را به پسرش هدیه کند، و در صورتی که مصادف با سر سال خمسی پسر مثلا در ماه مارس باشد و مال را از پدر خود در ماه فوریه دریافت کند، در این صورت پسر باید این مالی که خمس آن پرداخت شده به سودهای خود اضافه کرده و خمس آن را با مابقی سودهای خود پرداخت کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بله باید این کار را انجام دهد. والله العالم.
پرسش:در مورد خمس سود درآمدها... آیا اصطلاحی به نام سپرده معنوی وجود دارد؟ به این معنا که اگر من پولی که خمسش پرداخت شده به مبلغ مثلا 4 میلیون دینار دارم ... و همه آن را برای مؤونه زندگی یا تهیه وسائل مشخص یا لباس و ... هزینه می کنم و قبل از پایان سال خمسی حقوقم را دریافت می کنم یا از هر راه دیگری درآمدی حاصل می شود که مبلغ آن 6 میلیون دینار است. آیا جایز است که 4 میلیون دینار از این درآمد را از آن 6 میلیون جدا کنم و آن را به عنوان پولی که خمسش پرداخت شده محاسبه کنم؟ و تنها خمس همان مبلغ 2 میلیون دینار باقیمانده را پرداخت کنم؟
پاسخ:بسمه سبحانه. خمس مازاد بر آن چهار میلیون را پرداخت کنید. والله العالم.
پرسش:در مورد خمس سود درآمدها... آیا اصطلاحی به نام سپرده معنوی وجود دارد؟ به این معنا که اگر من پولی که خمسش پرداخت شده به مبلغ مثلا 5 میلیون دینار دارم ... و بخشی از آن مثلا یک میلیون دینار را برای مؤونه زندگی یا تهیه وسائل مشخص یا لباس و ... هزینه می کنم و 4 میلیون از این مبلغی که خمسش پرداخت شده باقی می ماند. قبل از پایان سال خمسی حقوقم را دریافت می کنم یا از هر راه دیگری درآمدی حاصل می شود، آیا جایز است که یک میلیون دینار از این درآمد را به آن 4 میلیون مبلغی که خمسش پرداخت شده اضافه کنم تا مجدداً پس انداز من به مبلغ 5 میلیونی که خمسش پرداخت شده باز گردد؟
پاسخ:بسمه سبحانه. شما باید خمس مبلغ اضافه بر آن پنج میلیون دینار را پرداخت کنید. والله العالم.
پرسش:من کارمند هستم و از دولت حقوق ماهیانه دریافت می کنم. آیا شرط است که دریافت اولین حقوق سال بگذرد تا خمس به آن تعلق گیرد یا واجب است کهبز خمسِ همه حقوق های سال حتی حقوقی که سال بر آن نگذشته را پرداخت کنم. معمولا سال خمسی من در ابتدای ماه هفتم از هر سال است. آیا حقوق دریافت شده در ماه ششم هم شامل خمس می شود؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بدان فرزندم! ابتدای سال خمسی باید با تاریخ قمری و نه شمسی شروع و تعیین شود. همچنین باید بدانید شما بین پرداخت خمس حقوق به محض دریافت آن و بین هزنیه کرد آن برای خانواده و پرداخت خمس باقیمانده حقوق خود چه برای آخرین ماه باشد یا شهرهای سابق، آن در پایان سال خمسی مخیر هستید. والله العالم و هو الموفق
پرسش:آیا نیازی هست تا خمس مالی را که برای چند سال به منظور تحصیلات دانشگاهی و ازدواج سه دختر خوسید سرمایه گذاری کرده ام پرداخت کنم؟
پاسخ:بسمه سبحانه. بدان فرزندم! هر مالی که در مالکیت شخصی درآید، اصحاب خمس امام (ع) و سادات به نسبت یک پنجم در آن شریک هستند. یک پنجم در آمد شما، متعلق به شما نیست؛ بلکه شارع از روی ارفاق فقط به شما اجازه داده که تا پایان سال خمسی، خمس را با تأخیر پرداخت کند. با این وجود چرا درحالی که شما به خداوند متعال و قرآن کریم ایمان دارید، برای پرداخت خمس کوتاهی می کنید و کراهت دارید؟ خمس جز ممتلکات شما نیست. والله الهادی وهو العالم.
پرسش:آیا پس انداز کردن پول برای شرایط دشوار جایز است؟
پاسخ:بسمه سبحانه. پس از ادای حقوق مالی شرعی جایز است. والله العالم.
پرسش:اگر مکلف مبلغی را به منظور مؤونه قرض کند، آیا هنگام فرارسیدن سال خمسی و در صورتی که قرض را در همان سال تسویه نکرده بود، این قرض را جزء مؤونه محاسبه کند و از سود سال استثنا کند و خمس باقی مانده را پرداخت کند؟ اگر قرض را در سال آینده پرداخت کرد آیا آن را جزء سودهای سال آینده محاسبه کند؟
پاسخ:بسمه سبحانه. تازمانی که کل مال قرض گرفته شده یا بخشی از آن پیش شما باشد، هنگام فرارسیدن سال جدید خمسی باید خمس آن پرداخت شود، چه قرض را ادا کرده باشید یا ادا نکرده باشید. و آنچه که در قضای دین پرداخت می کنید با شرط تحقق پرداخت، بخشی از مؤونه به شمار می رود. والله العالم.
قبلی
1
2
3
4
بعدی